1960′lı yıllarda Kuzey Amerika’da eğitim alanında ön plana çıkan kolejler günümüzde hala yüksek öğrenim alanında saygınlıklarını korumaktadırlar. İlk olarak ABD’de varlıklarını gösteren kolejler, kısa bir süre sonra Kanada’da da yaygın olarak kabul görmüş ve eyaletlerin eğitim sistemlerinin önemli bir parçası halini almıştır. Temel amaçları kabul koşullarının esnekliğiyle öğrencilere yüksek öğrenime erişim imkanı sağlamak olan kolejler, eğitim alanında önem ve başarılarını ispatladıklarından günümüze kadar gelişimlerini sürdürmüşlerdir. Kanada’da kolejlerin yaygın olarak sunduğu programlar arasında dil programları, mesleki eğitim programları, sertifika ve diploma programları bulunmaktadır.

Kanada’daki kolejlerin en önemli özelliklerinden biri de lise ile üniversite arasında öğrenciye daha esnek alternatifler sunan geçiş programlarına sahip olmalarıdır. Öğrenciler eğitimlerini kolejlerden alacakları önlisans diplomasi ile tamamlamayı tercih edebilecekleri gibi bu aşamadan sonra eğitimlerine üniversitede de devam etme hakkına sahiptirler. Bu transferler kolej eğitimini tamamladıktan hemen sonra olabileceği gibi öğrencilerin arzu ettiği ileriki bir zamanda da olabilir.

Kolej eğitimlerinin ardından üniversitelere geçiş yapmayı düşünen öğrencilerin dikkat etmeleri gereken en önemli konu üniversitede devam edecekleri programın üniversitenin bulunduğu eyaletin transfer sistemindeki denklik durumunu kontol etmeleridir. Kolejlerin sunduğu programların eyaletteki diğer hangi üniversitelere transfer edilebileceği önceden belirlenmiştir. Öğrencilerin program tercihlerini yaparlarken bu kriteri göz önüne almalarında fayda vardır. Kolejlerden üniversitelere transfer ile ilgili detaylı bilgiler eyaletlerin transferlerden sorumlu yetkili birimlerinden, üniversitelerin ve kolejlerin program kataloglarından elde edilebilir.

Kolejlerin sunduğu avantajlardan biri de uluslararası öğrencilere koşullu kayıt yaptırma imkanı sağlamalarıdır. Mesela öğrenci İngilizce bilmiyor ya da okumak istediği programa başlamadan önce İngilizcesini bir miktar geliştirmek istiyorsa, kolejin dil programına kayıt yaptırabilir ve dil eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra başka bir sınava girmesine gerek kalmadan doğrudan aynı okulda önceden kaydını yaptırmış olduğu eğitim programına devam edebilir.

Eyaletten eyalete farklılık göstermelerine rağmen Kanada’da yaygın olarak görülen bazı kolej tipleri şunlardır:

Komünite Kolejleri

Kanada’da yasal olarak yaklaşık 200 adet komünite koleji bulunmaktadır. Komünite kolejleri devlete ait yüksek öğrenim kurumlarıdır. Bunların genel amacı iş hayatına geçişi kolaylaştıran mesleki programlar sunmaktır. Bu okullardan mezun olan öğrencilere mezun oldukları programa göre sertifika, diploma, önlisans ya da lisans derecesi verilir.

Komünite kolejlerinin eğitim süresi seçilecek programa göre değişiklik gösterir. Öğrencilere spesifik meslek eğitimi veren programların uzunlukları genelde 2-3 yıl civarındadır. Bazı alanlarda ise dört yıllık lisans programlarına rastlanmaktadır.

Komünite kolejlerinin eğitim kaliteleri yüksektir. Birçok kolejın ISO kalite sertifikası bulunmaktadır. Kanada’da komünite kolejleri özellikle bilgi teknolojileri, turizm, otelcilik, iş idaresi, finans, muhasebe, sağlık, maden, çevre, vb. gibi alanlarda iddialılardır. Bazen, Kanada üniversitelerinden mezun olmuş öğrenciler bile bu okullardaki programlara mesleklerinde uzmanlaşabilmek amacıyla kayıt yaptırmaktadırlar.

Komünite kolejlerinin üniversitelere göre avantajları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Daha fazla sayıda pratik ders
  • Sınıflardaki öğrenci sayısının azlığı
  • Programın içeriğine uygun olarak önerilen kampüs dışı dersler
  • Öğrencilerin meslekleri ile ilgili pratik yapabilecekleri laboratuvar sayısının çokluğu
  • İnteraktif öğrenim
  • Sadece lise diplomasının ve yabancı dil bilgisinin kayıt yaptırabilmek için yeterli olduğu esnek kabul koşulları

Kariyer Kolejleri

Kariyer kolejlerinin öncelikli hedefleri öğrencileri kısa süreli programlarla iş piyasasına en iyi şekilde hazırlamaktır. Bu okullarda öğrencilere günümüz iş piyasasında çok popüler olan bilgisayar, iş idaresi, turizm, vb. gibi alanlarda eğitim verilmektedir. Kariyer kolejleri özel sektör kuruluşları olmalarına rağmen eğitim ve kalite standartları devlet tarafından kontrol edilmektedir.

Üniversite Kolejleri

Öğrencilere mesleki sertifika ya da diploma vermenin yanısıra, üniversite seviyesinde lisans ve yüksek lisans programları da sunan eğitim kurumlarıdır. Üniversite kolejleri bu yapılarıyla öğrencilere komünite kolejleri ile üniversite birleşimi bir alternatif sunmaktadırlar. Dolayısıyla öğrenciler üniversite kolejlerinden sertifika, diploma, lisans ya da yüksek lisans derecesi alabilecekleri gibi diğer üniversitelere transferlerini sağlayacak programlar da seçebilirler.

Üniversite kolejleri bildiğimiz hemen hemen tüm mesleki ve teknik eğitim programlarının yanısıra öğrencilere yabanci dil programları da sunmaktadırlar. Bu kolejlerin kabul koşulları üniversitelere göre daha esnektir. Diğer taraftan bu okulların sunduğu programların yıl boyunca farklı başlangıç tarihleri bulunmaktadır.

 

http://kanadam.com/kanadada-kolej-programlari/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir